Restips
Tips inför din nästa resa

Tips om Kreta

3 juni, 2021 - 8:56Inga kommentarer

Ön Kreta och dess färgstarka historia har mycket att erbjuda, men en sak man bara måste göra här, är att besöka stranden Elafonissi. Stranden som regelbundet röstas fram bland de bästa stränderna i världen. Elafonissi har sin ovanliga sandfärg att tacka för en koloni av röda koraller som med tiden har brutits ner av havet till små rosa sandkorn. Även om Elafonissi ligger 75 km från Chania är vägen dit nästan lika vacker som själva stranden, vilket gör den rosa sanden vid Elafonissi till en av de mest minnesvärda upplevelserna på ön och ett måste för varje Kreta-besökare.

När du besöker Kreta bör du inte missa staden Chania. Chania har så många intressanta saker att se som börjar med den venetianska hamnen med den imponerande fyren. De många restaurangerna och barerna vid vattnet, de pittoreska gränderna med mysiga butiker som säljer traditionella produkter och de intressanta museerna. Och i närheten av staden hittar du några av Kretas bästa stränder, Samaria-klyftan och andra vackra byar.

En av de bästa sakerna på Kreta är att vandra i Samariaklyftan. Detta är en av öns främsta attraktioner och definitivt värd att besöka. Den ligger i nationalparken Samaria i de vita bergen på västra Kreta. Ravinen är öppen halva året - från början av maj till slutet av oktober. Besök den gärna i oktober strax innan stängning för att undvika turisthorderna och hettan. Även om större delen av denna vandring går neråt är den fortfarande relativt tuff, så den ska inte tas lättvindigt, och man bör ha ordentliga skor på sig.

Om du gillar kultur och att besöka Unesco:s världsarvsplatser ska du se till att avsätta lite tid för att se det berömda palatset Knossos. Detta enorma palats med tillhörande mark, som skapades av den tidiga minoiska civilisationen på Kreta, byggdes med över 1300 rum i hela byggnaden mellan 2000 och 1400 f.Kr. Knossos är känt som ett av den minoiska civilisationens lyxigaste palats och är otroligt vackert arkitektoniskt med några nyare eftermonterade områden som också är målade för att efterlikna några av de berömda och kontroversiella väggmålningarna, utsmyckningarna och detaljerna i byggnadens arkitektur. 

Seitan Limania är en av de vackraste stränderna på den grekiska ön Kreta. För att ta dig dit måste du ta en taxi eller köra från Chania, åka ner för en riktigt brant och läskig backe och sedan vandra ner till stranden från parkeringsplatsen. Men det är värt all svett och alla nerver eftersom detta är en av de vackraste stränderna du någonsin kommer att se. Vattnet är orört och kristallklart, och du kan till och med hoppa från de små klipporna ner i det krispiga, svala vattnet nedanför. Det finns gott om mjuk vit sand att breda ut sig på så ta med en handduk, massor av solkräm och en picknick (stranden är oexploaterad förutom en parkeringsplats) och förbered dig på att njuta av en av de vackraste stränderna på hela Kreta!

Den charmiga gamla staden Rethymnon är en favorit hos många på grund av dess närhet till en fin strand samt de många restaurangerna som ligger längs vattnet. Rethymnon är också lite mindre turistigt än Chania, men ändå nära flygplatsen. Kreta är den ultimata semesterön, och Rethymnon har en bra blandning av allt du kan önska dig. Det är också lätt att hyra en skoter eller bil för att besöka mer avskilda platser som Balos lagun eller Elafonissi. Om du åker till Rethymnon ska du se till att äta en traditionell måltid på någon av de grekiska tavernorna som ligger intill vattnet i gamla stan.


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Vad har tomten för färg på sin mössa?