Restips
Tips inför din nästa resa

Lugna och självsäkra Skopelos

2 juni, 2021 - 18:24Inga kommentarer

Den grekiska ön Skopelos har kanske inte Santorinis spektakulära karaktär eller utstrålar glamour som Mykonos, men Skopelos har ett lugnt självförtroende som går in under huden på dig. Silvriga olivlundar ger plats åt vidsträckta vingårdar och plommonodlingar, vars rikedomar kan hittas på tavernornas menyer över hela ön. Den här skogsbevuxna ön, som är en del av den norra Sporaderna, kan endast nås med båt - men det är en del av dess charm. Det är avlägset och fridfullt, med en robust skönhet som gjorde att den som ansvarade för inspelningen av Mamma Mia (filmatiseringen av Abba-musikalen från 2008) fick upp ögonen för platsen. 

Pittoreska byar
Skopelos må bara ha en handfull byar som är utspridda över ön, men de kompenserar mer än väl för antalet med charm. Missa inte Skopelos stad, som är en kuperad stad med kritvita hus och terrakottatak, eller Glossa, vars stupande sluttningar är värda att besöka för den fina utsikten.

Mat
Från frukostar med grekisk yoghurt och honung till Kefalotyri, getostpajer, till lunch och dagens fisk till middag - den här grekiska ön drar nytta av öns naturliga skafferi. Om du vill hitta de bästa restaurangerna på Skopelos kan du gå uppåt från hamnområdet i Skopelos stad för att hitta Bougainvillea-klädda tavernor; prova Anna's eller Glifoneri. Om du är i Glossa får du inte missa Agnanti. Olivolja är öns gyllene elixir, och lokala producenter som Antoniou Family Olive Press erbjuder rundturer och provsmakningar - En av våra favoritsaker att göra i Skopelos.

Naturen
Med sina smaragdgröna skogar och klarblå vatten, har Skopelos en filmstjärnas diskreta framtoning. Det vackra är att ön trots Mamma Mia-berömmelsen inte har förlorat sin äkthet. Här är det långt ifrån överfulla stränder och temabarer, utan det handlar snarare om ett oförstört öliv - enkel, rustik grekisk mat, lugna bergspromenader och nästan öde stränder. Ön är större men mindre välbesökt än grannön Skiathos, och dess klippiga landskap är mer orört och mindre utvecklat. Detta är en av de där sällsynta platserna där man kan koppla bort det moderna livet och bara njuta.

Stränder
Skopelos kantas av pittoreska sand- och stenstränder, omgärdade av grönskande kullar. De mest orörda sträckorna ligger vid västkusten, även om de sydliga motsvarigheterna tenderar att ta åt sig uppmärksamheten. Kastani Beach Skopelos, som är känd från Mamma Mia, är en av de vackraste, medan Armenopetra är lika fantastisk - utan att det är så mycket folk.

Skopelos stad
Huvudhamnen i Skopelos stad, på den sydöstra kusten, är en skönhet: ett svindlande virrvarr av Bougainvillea-klädda byggnader med färgglada fönsterluckor och terrakottatak, som kröns av en sönderfallande venetiansk fästning. Ta dig uppför de många gågatorna för att upptäcka tavernor som ligger på jasmindoftande innergårdar och små kyrkor med klockspel.

Glossa
På öns nordvästra del ligger Glossa, vars vitkalkade hus kramar om ännu brantare gator. Tempot går ner några växlar här: män spelar backgammon utanför kafeneonerna och äldre kvinnor sopar trapporna till sina hem. Ett par slumrande butiker säljer plommon, mandel, olja och vin och stänger i värmen på dagen - den bästa tiden att ta sig uppför de nästan öde gatorna till stadens torg - en av öns finaste utsiktsplatser. Att strosa runt i denna pittoreska stad där tiden tycks stå stilla är en av våra favoritsaker att göra på Skopelos.

Gå i Meryl Streeps fotspår
Mamma Mia-fans kan ta en självguidad tur till de filmplatser som gjorde att ön hamnade i rampljuset. Först kan du dansa över sanden på Kastani Beach, där de flesta dansscenerna utspelar sig, innan du tar en sval drink i strandbaren. Därefter beger du dig till den osannolikt belägna kyrkan Agios Ioannis Kastri, som ligger på en 100 meter hög klippa och där bröllopsscenen spelades in. Besök båda attraktionerna antingen tidigt på morgonen eller på kvällen för att undvika busslasterna med turister.

Vandra mellan magiska kloster
Skopelos är full av kloster, lugna tillflyktsorter med ikonprydda kapell och intrikata altare. Du kan ta dig en rundtur med bil runt dessa religiösa platser, medan natursköna vandringsleder förbinder några av de mer avsides belägna kyrkorna med varandra. Ge dig iväg till fots från Sotiris kloster från 1500-talet och följ vandringsleden T1, som slingrar sig genom de skogsbeklädda bergen och bjuder på dramatiska vyer över ön Alonnisos. Du hamnar vid de övergivna klostren Taxiarches och Anna, som delvis är täckta av enorma valnötsträd.


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Skriv ett land som ingår i Norden